Élőépítészet

folytatni a Teremtést - Magyar élő építészet a 20 éves Kós Károly Egyesülés kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

Visegrádi Tábor - 1998 Hang-Fal

Mikor elindultunk, még nem tudtuk, hogy hova is megyünk, mi vár ránk és még csak nem is sejtettük, hogy történések tömkelegét vonja maga után ? Visegrád.
Akkor szembesültem először igazán azzal a ténnyel, hogy építésznek készülök. És azóta szüntelen. Meg kell ezzel a ténnyel barátkozni, elfogadni, szeretni és rajongani érte. Mert csak így lehet ? és érdemes ? csinálni.
Akik ott voltak, ilyenek voltak. Lelkes, önfejű építész palánták tele lázadó, forrongó ötletekkel. Mi csak kapkodtuk a fejünket, hogy mi is zajlik körülöttünk.
A feladat az volt, hogy a környezetbe ahol soha sem jártam, de pár nap után tökéletesen beleszokva ? tervezzünk és megépítsünk (ez utóbbi kihangsúlyozva) valamit ? téglából. A tégla adott volt, meg a hely és egy kis papír. Valahogy mégsem kopott a ceruza.
Nem voltunk sokan. Pontosabban hol sokan, hol kevesen. Ha jól belegondolok, csak négy állandó tag volt. Az egyetlen pedig amit sikeresen építeni tudtunk, egy tűzhely volt (téglából) - ami tökéletesen be is vált. (Már csak a bográccsal kellett volna jól bánni.)
A következő próbálkozás a falépítés volt - az izzadtsággal felcipelt téglából. Perszenem a hagyományos módon. Először csak játéknak indult Majd rájöttünk, hogy ezt kellene folytatnunk. Már csak az volt a kérdés, hogy hogyan. Újra jöttek az ötletek ? már nem sötétben tapogatóztunk. Végül is elkezdtünk valamit.
Egy hangszert, kialakított nézőtérrel, ahol a hangszer és a padok is téglából vannak. (Legyező formában) Elkezdtük. Sajnos a habarcs és vele együtt a lelkesedés hamar elfogyott.
De legalábbis elkezdtük.
Sok mindent meg kell még tanulnunk. Nem csak nekünk, akik elsőként először voltunk a táborban ? hanem mindannyiunknak. Meg kell tanulnunk eljönnünk, ott lennünk, vállalnunk azt, hogy ott vagyunk, meghallgatni a másikat, és kompromisszumot kötnünk ? mindannyiunknak.
Remélem lesz lehetőségünk rá hogy még egyszer megpróbálhassuk.