Élőépítészet

folytatni a Teremtést - Magyar élő építészet a 20 éves Kós Károly Egyesülés kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

1993

1993 - Törökkoppány játszótér tervpályázat

Miért pont játszótér?

1990 őszén, amikor Törökkoppány községe polgármesterének választott, egy elöregedő félben lévő, hivatalosan is és önhibáján kívül is hátrányos helyzetben lévő, mezőgazdasági földjeit tekintve rossz termőhelyi adottságú falu gondjai szakadtak a nyakamba.
Mint ?gyüttment?, azaz nem született törökkoppányi azt hiszem, mindig is más szemmel néztem az immáron két éve otthonomnak érzett falut. Ennekelőtte Budapest, Siófok, Pécs voltak a lakóhelyeim, s mint városlakó, élt bennem egy hamis illúzió a falu ?tisztaságáról, nemességéről?.
Naivitásomból hamar kigyógyultam. Rá kellett ébredjek, hogy hihetetlen károk származtak a falu ?szocialista átépítésének? eszméjéből. A szellemi elsivárosodást a falu képének, utcáknak, tereknek, épületeknek az elrondulása kisérte.
Támogatva a falu kisebb-nagyobb csoportjainak összeszerveződését is, szerettem volna a környezetet is szebbé tenni. A szűkös költségvetés nagyobb tervek megvalósítását nem tette lehetővé, de apróbb dolgokat sikerült megoldanunk. Amikor azonban a falu főutcájának csúfsága, a félig romba dőlt, egyen betonelemekből épült közúti híd helyére építész tervezte míves fakorlát került, az emberek azt kérdezték tőlem, hogy mi a fenének kell ilyenre pénzt költeni, hiszen a betonnak sem ment neki senki, úgy gondoltam, hogy a szépre nevelést, a környezetünk és az egymással szembeni igényességet a gyerekek nevelésével kezdeni,
Itt is szorít az idő. Már feldübörögtek a G. I. Joe és a Tini Ninja Teknőcök bárgyú robotszörnyei.
Hát ezért a játszótér.
Köszönet érte mindazoknak, akik segítettek a ?játszótér? felépítésében. Azért a ? ?, mert ez már régen nem csak játszótér ügy.

Grúber Attila
Törökkoppány polgármestere
(1992)

... Törökkoppány a Somogy megyei Koppány-völgynek valaha jelentős, központi települése volt. Jelenleg egy megbúvó, kis szegény falu a Dél-Dunántúlon. Ezen kis falu lelkes és bizakodó polgármestere több jelentős lépést tett a falu fejlődésének, szépítésének érdekében. Az egyik ilyen kezdeményezés volt a játszótér építése...
A tervpályázat hat terve közül Litkei Tamás ?Nap-vár Hold-vár? tervét találtuk a legjobbnak a megvalósításra. A várak egy tábor keretében júliusban épültek, a BME I. éves építészhallgatói és a terveket készítő vándorépítészek közreműködésével...
A tábor 3 hete alatt előadások, beszélgetések színesítették az esteket. Előadást tartott L. Szabó Tünde (Somogy megye főépítésze), Lőrincz Ferenc és Kampis Miklós (KAPOSTERV), Tusnádi Zsolt (Visegrád csoport) és Salamin Ferenc (AXIS).

Varga Csaba
Törökkoppány megbízott főépítésze
(1992)

Tisztelt Vándorok!

... A játszótér számára egy meglévő sportpálya és a Pernesz patak közé eső területet választottuk ki. A gyerekek most is ide járnak ki. Várakat, erődöket, barlangokat készítenek, azokban játszanak.
Erre a területre kellene fából, vesszőből, földből, stb. készítendő játszóteret tervezni, illetve a megépítésében részt venni, azt irányítani. A tervnek olyannak kell lennie, hogy 15-20 ember kb. 2 hét alatt meg tudja építeni. Az építkezésen előreláthatólag 10-15 első-másodéves egyetemista fog segíteni.
A Törökkoppányi Polgármesteri Hivatal erre az időre biztosítani fog szállást, ellátást, építési anyagokat, szerszámokat, esetleg gépeket is...

1. Litkei Tamás nyertes pályázati alaprajza
2. Holdvár
3. Rácz Tamás: mászóvár
4. Kovács Gábor: vár
5. Balassa Endre: játszótorony
6. Napvár

1993 London-Építőtábor

A gyakorlat első fázisa az épület megtervezése volt. Minden diáknak vázlatterven és maketten alapuló javaslatot kellett készítenie. Az ismertetők után szavazással döntöttek arról hogy melyik terv kerüljön megépítésre. Mivel részletes rajz nem készült a tervekről, a pontos szerkezetről és egyéb részletekről a diákoknak a helyszínen kellett dönteniük.

Feliratkozás 1993 csatornájára