Élőépítészet

folytatni a Teremtést - Magyar élő építészet a 20 éves Kós Károly Egyesülés kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

1994 London-Építőtábor

Az alapozó kurzus egyik legfőbb sajátossága, hogy lehetőséget teremt a diákoknak egy egyszerű építmény megtervezésére és megépítésére. Az ez évre szóló feladat egy ácsolt fa-menedék megépítése volt, amely a Spitalfields Városi Farm szimbolikus bejárataként és központjaként szolgálna.

A farm kelet-London egyik sűrűn lakott részén terül el, s a helyi iskolások és egyéb közösségek környezetvédelmi és kertészeti ismereteinek elmélyítését segíti elő. A diákokat egy olyan épület megtervezésére kérték fel, melynek fő célja a látogatók befogadása, s amely információs központként működne, de egyben interaktív ismeretterjesztő kiállításoknak is helyet adna. A helyi szervek a projekt minden szintjébe bekapcsolódtak. Spitalfields Piaci Közösségi Alapítvány állta az építőanyagok költségét, míg a Bethnal Green City Challenge környezetvédő szervezet az épületet körülvevő táj rendezéséhez ajánlott fel jelentős összeget.

Az öthetes program első három napját egy dorset-i erdő-gazdálkodási- és megőrzési központban, a Hooke Parkban töltötték a diákok. Itt megismerkedtek a zöld faanyag előteremtésének és építőanyagként való felhasználásának lehetőségeivel. Azt is megtanulták, hogyan kell egyszerű faszerkezeteket építeni. A diákokat arra ösztönözték, hogy vázlatterveikben lehetőleg a természetes formák kincstárából merítsenek.

Ezután a diákok megismerkedtek a helyszínnel és annak ?egyedi? sajátosságaival, jelenével és múltjával. Meghallgatták a farmon dolgozó és az azt használó emberek véleményét is.

Ezután minden diák elkészítette saját vázlattervét és makettjét a menedékről. Terveiket a farm képviselőinek, valamint egy építészekből, mérnökökből és építőmesterekből álló bizottságnak nyújtották be rövid beszámoló kíséretében. A prezentációkat követően az összes érintett fél - a diákokat is beleértve ? közös megegyezésével úgy döntöttek, hogy Jim Gomez tervét fogadják el és építik meg.

?Óriási csapatmunka volt, ami amellett, hogy mindenkinek értékes tapasztalatokat nyújtott az építészet gyakorlati megközelítésének jelentőségére is ráébresztett minket. Abban a rendkívüli élményben volt részünk, hogy részesei lehettünk az egész munkafolyamatnak az első ötletektől egészen a végső, működőképes épület létrejöttéig.?