Élőépítészet

folytatni a Teremtést - Magyar élő építészet a 20 éves Kós Károly Egyesülés kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

Szombathely - Waldorf óvoda

Tervező: Litkei Tamás

A Vándoriskola számomra mindig is az Egyesülés legfontosabb intézménye volt, és szerintem még ma is az.
Azért mondom ezt, mert úgy gondolom, ha a Vándoriskola jól működik, egy manapság hiányzó, fontos kapcsolatot teremt fiatal, szárnyait próbálgató nemzedékek, és egy többet megélt, idősebb társaság között.
Egy olyan kapcsolatot, melyben az előbbi egész életét megformáló tapasztalatokat szerezhet, úgy, hogy közben segít i megőrizni a ?vén rókák? világra való nyitottságát, frissességét.

Szándékosan kerülöm, hogy mindezt csupán az építészetre szűkítsem: a vándoriskola végigjárása az élet minden területére kiterjedő hatást gyakorol a résztvevőkre.

A vándoriskola befejezése pedig adóságot ró az emberre:
adóságot, melyet az utánunk jövőknek átadott tudással,
és szociális létünk tudatos megformálásával róhatunk le mestereink felé.
Az előbbi miatt vállaltam, hogy amennyiben igény van rá, immár mesterként vegyek részt a Vándoriskola életében.

A másik feladat fontos állomása ez az épület amit bemutatok: A szombathelyi Waldorf Óvoda.
Ez az épület az egyik eredménye egy maroknyi szülő tizenkét éve elindult kezdeményezésének, mely során létrejött egy életképes, az állami befolyástól független waldorf oktatási intézmény.
Egy intézmény, melyben immár több mint száz család számára válik lehetővé nem csak gyermekeinek ?szabadságra nevelése? óvodától az gimnáziumi érettségiig, de annak elszenvedése is amit a szociális organizmus hármas tagozódásának elvei szerint megformálni próbált szervezet fenntartása jelent.

Mi akik létre hoztuk, úgy tekintünk erre az épületre, hogy reményeink szerint olyan gyermekek nőnek fel itt, akik elég erősek lesznek ahhoz, hogy egészséges válaszokat adjanak egy felforduló, új világ által felvetett új kérdésekre.