Élőépítészet

folytatni a Teremtést - Magyar élő építészet a 20 éves Kós Károly Egyesülés kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

2003 Sheffield - School of Architecture gyakorlat

2003. november 6.-án és 7.-én Hugh Conway Morris kezdeményezésére Csernyus Lőrinc és Salamin Ferenc kétnapos gyakorlatot tartott a sheffieldi School of Architecture építészhallgatói számára. Hugh az elmúlt évben több, mint félévet töltött az Axisban és a Triskellben, mint ösztöndíjas építészhallgató. A két napos gyakorlat célja az organikus építészet megismerése illetve bemutatása volt, gyakorlatokon és előadásokon keresztül.
Minden meghívott saját maga határozta meg azt a feladatot, amit a csoportjába jelentkező hallgatóknak meg kellett oldani a rendelkezésre álló idő alatt:
1. tervezz egy olyan mobil teret, ami az emberi léthez minimálisan szükséges
2. fogalmazd meg, hogy mit jelent a létezéshez szükséges minimál tér
- fizikai létezés
- külvilág és belső világ találkozása, mint felület
- hol helyezkedik el az ember a föld és az ég között
-reggel - mindenki elkészíti a saját tervét, leírással együtt
-délután- tervek megbeszélése és a kiválasztottak tovább gondolása, tovább tervezése
-másnap- kiválasztott terv 1:1-es léptékű megépítése együtt

A rövid idő ellenére, (valójában a három etap háromszor két-három órát jelentett) jól sikerült a gyakorlat. Elsőre mindenki csak a fizikális létre gondolt és a fizikailag szükséges térben gondolkoztak. Azaz evés, alvás stb. A lelki ill. szellemi minimál térben senki nem gondolkodott. A közös megbeszéléseken a segítségünkkel léptek tovább ill. gondoltak arra, hogy az ember több annál, mint amit vázlataikban gondoltak róla. A délutáni foglalkozáson több jó megoldás is született. A végleges változatot másnap együtt építettük meg. Az összeállítás második nekifutásra sikerült. A kúp alakú tér felülete rostélyszerűen szétnyíló papírlamellákból állt. A teljesen zárt és a teljesen nyitott állapot között minden változat elképzelhető volt. A kúp alkotói 5/5 cm-es staffli fából készültek. Az alkotók forgatása tette lehetővé a rostélyok nyithatóságát.