Élőépítészet

folytatni a Teremtést - Magyar élő építészet a 20 éves Kós Károly Egyesülés kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

2001

2001 - Bereg, árvizi helyreállítás, újjáépítés

A híres - hírhedt 2001-es Szabolcs Szatmár Bereg megyei árvíz után a településkép helyreállításában a Kós Károly egyesülés oroszlánrészt vállalt. Az akkori kormányzati szándék szerint a károsodott házakat kijavították, az összedőlt épületek helyett azonos területtel "választható" típusházakat építettek.

Miután a katasztrófavédelem a veszélyessé vált épületekből kiköltözött családoknak sátrat, vagy egyéb szálláshelyet biztosított és a higiéniai feltételeket teremtette meg, az újjáépítési folyamat az alábbi volt, melyben a Vándoriskola és a KKE építészei tevékeny részt vettek:

-a terület különböző (katasztrófában érintett) településeihez különböző ideiglenes főépítészek lettek kirendelve, a KKE részéről Gulács községben Turi Attila, Tákos községben Zsigmond László töltötte be ezt a tisztet
-közben az újonnan építendő típusházak tervei lettek kidolgozva, fontos szempont volt, hogy összkomfortos, de tájjellegű épületek épüljenek, mely a településképet javítják a korábbi állapothoz képest is.
-a háztípus kiválasztása után a gyorsított engedélyezési eljárás, tervadaptáció, módosítások zajlottak
-majd az építés következett, melyben a Vándoriskola állandó helyszíni művezetést vállalt

A helyreállításban részt vevő vándorépítészek:
..........feltöltés alatt.......

Budapest-Óbuda - Waldorf iskola

?A városból kivezető Bécsi úton működő Waldorf iskola az átalakulás időszakát éli. A régi iskolaépület 1934-ben épült a közeli téglagyári dolgozók gyerekei számára, ez fogadta be 1992-ben az Óbudai Waldorf Iskolát.

Visegrádi Tábor - 2001 Bárka

2001 tavaszán, két év szünet után, fejünkbe vettük, hogy fel kéne támasztani a Visegrádi Építésztábort tetszhalálából. Voltunk hárman, ötödéves vén lókötők, akiknek még alkalma volt az utolsó táborokban részt venni.

Subscribe to 2001