Élőépítészet

folytatni a Teremtést - Magyar élő építészet a 20 éves Kós Károly Egyesülés kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

Szerencs : Városi Tanuszoda és Körzeti Nevelési Tanácsadó Szakszolgálat

Tervező: Varga Csaba

VÁROSI TANUSZODA ÉS KÖRZETI NEVELÉSI TANÁCSADÓ SZAKSZOLGÁLAT

Cím : Szerencs, Ondi út
Tervezés : 2002 - 03
Építés : 2003 - 05
Megbízó : Szerencsi Városüzemeltető Kht.
Kivitelező : STRABAG Rt. - SZIVÁRVÁNY Kft.
Munkatársak : Erhardt Gábor, AXIS Kft. - építészet
Mantuano Tamás, POND Kft. - statika
Tímár Andor, AEROTECHNIKA Kft. - gépészet
Jurics Jolán, AEROTECHNIKA Kft. - elektromos
Pap József, AEROTECHNIKA Kft. - medencetechnika

A ház két fő tömegből tevődik össze. Az egyik rész a tanuszoda, a másik épületrész pedig egy meglévő épület helyére (annak elbontásával) épült és különféle funkciókkal bír (uszodai öltözők, előcsarnok, snack bár, tantermek, nevelési tanácsadó, stb.).
A tanuszoda a Bocskai István nevét viselő meglévő, működő gimnázium épületéhez csatlakozik. Két részből tevődik össze, egy egyszintes, nagy légterű és egy kétszintes tömegből. Az egyszintes rész az uszoda, a nagyobbik felében egy 13,5mx25m-es medencével, a kisebbik részén pedig egy 6mx12m-es oktató kismedencével.
A másik épületszárny kétszintes. Az egyik végén (mindkét szinten) az uszodához tartozó öltözők helyezkednek el. Ebben az épületrészben van a főbejárat és az előcsarnok, ahová a meglévő gimnázium épületéből is át lehet jutni, az uszodaszárny galériaszintjén lejőve.
A két házrész egy-egy félnyeregtetős, utca felé lejtő tömeg, amelyek közül az uszoda oromfala és az annak folytatása, egy kőkerítés zárja le a telket, az utca kanyarulatában.
Az épület látszótégla burkolatú, kivéve az előbb említett oromfalat és kerítést, amelyek terméskőből készültek. A ház laposhajlású tetője fémlemez fedésű. A medenceterek fölötti tető egy egyszerű szerkesztésű ragasztott fa főtartókból álló szerkezet.