Élőépítészet

folytatni a Teremtést - Magyar élő építészet a 20 éves Kós Károly Egyesülés kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

Budapest II.kerület - Társasház

Tervező: Jánosi János

A KÖR NÉGYSZÖGESíTÉSE
Gondolatok a Felsőzöldmáli úti 2 lakásos családi házhoz

A tervezési program kétlakásos családi ház volt egy testvérpár és annak családjai részére. Pontos, világos, átgondolt elképzelésekkel. A nehézség az ilyen feladatban az, hogy azonos adottságok mellett a családok különbözőségét figyelembe kell tudni venni és az átgondolt elképzeléseknek építészeti teret és formát biztosítani.
Az ősi geometriai elemek teljes tökéletességgel tudják ezeket, egyértelmű válaszokkal segítik a racionális elképzeléseket (funkció) és az építésznek megadják azt a többletet, melyből kifejlődhet az egyedi, a megismételhetetlen, az adott területre érvényes építészeti gondolat (forma).
Mit is jelent ez a gondolat ? a kör négyszögesítése ? bővebben a mai világban?
Azt, hogy a valós szellemi gondolati világot (a kör) átültessük a hétköznapi, racionális, merev, szabályokkal teli világunkba (a négyzet) és mindezt úgy tegyük, hogy ez ne szakadjon ketté, hanem tudjunk EGY valós életet élni. És mi más ha nem az otthon, a család az amely segíthet ebben, és mi más az építész és építészet feladata, mint hogy olyan épületet hozzon létre, amely formavilágával segítse a fentiek könnyebb megvalósíthatóságát.

Helyszín: Budapest II.ker 2 lakásos társasház
Tervezés: Jánosi János építész 2001
Építész munkatárs: Tornyos Árpád építész
Kivitelezés: Partner Kft. 2003-2004