Élőépítészet

folytatni a Teremtést - Magyar élő építészet a 20 éves Kós Károly Egyesülés kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

Budakeszi - családi ház

Tervező(k): Ertsey Attila

Az Év szolárháza pályázat 2007 megosztott I. díj

Megbízó: Bernáth Róbert és Bernáthné Ávéd Andrea
Hely: Budakeszi
Építész: Ertsey Attila, KÖR Építész Stúdió

Az épület a passzív és aktív napenergiát hasznosítja, a tornác építészeti hagyományának megújításával. Ennek megfelelően az alaprajzon a mellékhelyiségek az északi fronton helyezkednek el, a lakószobák déli tájolásúak. Előttük tornác és télikert épült, ami a téli hőveszteséget csökkenti és passzív hőnyereséget okoz. A napvédelemről külső árnyékolás, kinyúló párkányok, a tornác és az átszellőztethető télikert gondoskodik, az épületnek nincs szüksége klímaberendezésre.
Hagyományos szerkezetekből épült, összes alapterülete 272 m2.
A tetőn kollektorfelület látható, mely használati melegvizet állít elő, és fűtésrásegítést teljesít. Az általános fűtést gázkazán végzi, ezt egészíti ki a nappali terében létesült vizes betétes kandalló, mely részt vesz a központifűtés-rendszerben.
Az építtető saját honlapján ( www.biosolar.hu ) bő információt találunk a házról, közte egy 24-órás on-line monitoring-rendszert.
Az épület tetőfelületeiről az esővizet esőcsatornával gyűjtik össze. Az esővizet a mosógéphez és a WC-hez külön vízhálózat juttatja.