Élőépítészet

folytatni a Teremtést - Magyar élő építészet a 20 éves Kós Károly Egyesülés kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

Visegrádi Tábor - 2001 Bárka

2001 tavaszán, két év szünet után, fejünkbe vettük, hogy fel kéne támasztani a Visegrádi Építésztábort tetszhalálából. Voltunk hárman, ötödéves vén lókötők, akiknek még alkalma volt az utolsó táborokban részt venni.

Az ötlet jött hamar: a Tábor újbóli benépesítéséhez egy Noé Bárkájára van szükség; a tervező csapat hozzá is látott hamar Szabó Ádám vezetésével az ötlet tervvé avanzsálásához. Ezek szerint egy dobozszerű faépítmény épült volna a már rég lebontott Torony alapjaira, oly módon, hogy lentről érkezve egy a tetőn megfeneklett stilizált bárkára hasonlítson.

Fontosnak tartottuk azt is, hogy legyen a tábornak olyan tematikája, ami megkülönbözteti az egyéb építészeti-hallgatói rendezvényektől; ezt nem is volt nehéz megtalálni: a Műegyetem Építészkarának sajnálatos módon fényévnyi a lemaradása a természetbarát építészet oktatásában és kutatásában.

Ekkor került látóterünkbe Dr. Halász Ferenc, aki a Palocsa Egyesület elnökeként Alcsútdoboz határában félszáz hektárnyi erdős területen végez szukcessziós kísérleteket. Tervei közt szerepel az is, hogy erdejében nyaranta a legkülönbözőbb tudományok és szakmák művelői gyűljenek táborba, ahol megvitathatják az ökologikus gondolkodás elterjesztésének lehetőségeit az élet különböző területein, s ily módon rálátásuk nyílhasson a saját szakterületükön kívül eső szegmensekre is.

A megegyezés hamar létrejött: ő biztosít számunkra építőanyagot, szerszámot, vizet; mi pedig megépítjük azt az esőbiztos közösségi teret, amely magjául szolgálhat a későbbi táborhelynek. Az elvárás a Bárkával szemben megfordult: ne legyen feltűnő, a dombtetőn bárhonnét látszó építmény; épp ellenkezőleg: simuljon bele környezetébe, amennyire ez lehetséges. A Bárka névnek a továbbiakban inkább metaforikus jelentősége lett: sok olyan ?bárkára? van szükség világszerte, ahonnan kiindulva a Föld túléléséhez oly szükséges természetközeli gondolkodást el lehet terjeszteni.

A terület egyik domboldalában található egy beomlott szájú löszbarlang; ennek nyílása elé építettük a Bárkát oly módon, hogy az omladék eltávolítása és a barlang dúcokkal való biztonságossá tétele után az az épített tér bővületeként szolgálhasson. A Bárkát is a földbe süllyesztettük, így teteje került egy szintbe a környező domboldallal. Szerkezete akác (ez korlátlanul rendelkezésre áll a területen), csak rátett illetve összeeresztett kapcsolatokkal. A sűrű szaruzatra került az a gumilemez, mely egy 30 ezer literes honvédségi vizestank anyagából készült; ezt házigazdánk direkt e célra vette. A gumi fölé kerül majd a tervek szerint az a 60-70 cm földréteg, ami a vegetáció folytonosságát biztosíthatja.
?
A barlang bejáratának kiszabadítása és a földtakarás felhordása jelen pillanatban még várat magára; reményeink szerint erre a jövő évi táborban kerül majd sor, csakúgy, mint egy csillagászterasz építésére is a domb tetején?