Élőépítészet

folytatni a Teremtést - Magyar élő építészet a 20 éves Kós Károly Egyesülés kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

Bonyhád - Városháza átalakítása

1999-ben Bonyhád Város Önkormányzata meghívásos tervpályázatot írt ki a Városháza átépítésére. A kiírás szerint nem csak az épület szűken vett környezetével kellett foglalkozni, hanem az épület, mint kisugárzási középpont által ?gerjesztett? településszerkezeti problémákat is orvosolni kell. A tervpályázat győztese a TRISKELL Kft. volt. Az akkori tervben megfogalmazott gondolatok végig éltek egészen a megvalósításig. Röviden összefoglalva egy településszövet meghatározó részén lévő épület mindenkor meghatározza a környezetének a jellegét. Akár rossz, akár jó épületről van szó. Az Önkormányzat átalakításra váró épülete a rossz kategóriába tartozik. A rossz alatt nem csak a fizikai állapotát értem. Ide tartozik a 60-as, 80-as, években épített házgyári mintán alapuló középületek kaptafára történő felhúzása, a pillanatok alatt bekövetkező erkölcsi elavulással. Mit tehet az ilyen épületekkel egy nem túl rózsás anyagi helyzetben lévő Önkormányzat? Elbontja ? Első megközelítésben, racionális érveket figyelembe véve ez tűnik jó megoldásnak. De hol biztosít helyet az építkezés alatt a Hivatal működésének ? Szembe néz-e az amúgy is hiányos költségvetésű büdzsé által kialakult, állandóan meglévő lakossági ellenérzéssel ? Ezek olyan kérdések amellyel minden Önkormányzat megküzd és mindenhol a kompromisszumot választják. A kompromisszum az, hogy a meglévő épületet kell átalakítani. Maga ez a probléma súlyos társadalmi örökség az egész országban. Az Önkormányzatok nagy része rendelkezik olyan épületállománnyal, amelytől ha lehetne megszabadulna. Pénz nélkül ez se megy. Támogatást nehezen lehet szerezni.
Ezek a kérdések nem szakmai, és nem építészeti kérdések. Mégis ezek az alapjai a vidék építészetével foglalkozó tervezőknek.
Aki eddig eljut a cikk olvasásában, fellélegezhet. Innen már csak szakmai leírás következik.
A meglévő épület rossz hőszigetelésű rendszerrel készült. A nyílászárók állapota elavult. A lapostető beázik. A homlokzati panelokon repedések keletkeznek. A belső szerkezeti, közlekedési rendszer nem működik. De az épületet meg kell tartani, úgy hogy az átépítés alatt végig üzemeljen.
A fentiekből az alábbi kivitelezési elgondolás körvonalazódik. A meglévő szerkezeti rendszer fenntartása mellett a bővítést a ráépített tetőben és az egyéb építészeti problémát az épület körbeépítésével orvosolhatjuk.
Ezen a ponton találkozik a kivitelezés és az építész elképzelése. A fentiekből a kivitelezői probléma adódik. A tervezőnek ezeket kell tudomásul vennie.
A meglévő épület köré egy építészeti ruhát kell vonni. A ruha a helyi nemzetiségű keveredésből egyenesen adódik. Bonyhád ? Bonnhard. Magyar ? Sváb. A német ajkú nemzetiség téglaépítészete mindig is magas színvonalú volt és magas szintű mesterségbeli tudást is igényelt.
Egy két nemzetiségű településen, mindkét fél érdekét meg kell jeleníteni. Az egyik legjobb hely a közös Önkormányzati Hivatal.
A téglaburkolattal ellátott új Hivatal minden a fent említett problémát orvosolja. Az újonnan épült bejárati torony városképileg is meghatározó elem. A házasságkötő terem szabadba nyíló terasza és az épület elé vezető lépcsője nemcsak a térnek ad funkcionális jelleget, hanem lehetővé teszi a terem hivataltól független használatát. Külön öröm a számomra, hogy az építkezéssel egyidejűleg az épület előtti teret is rendezték. Nagyon várom a betervezett szökőkút megépítését is.
Az építkezés másfél évig tartott, a kivitelezés alatt az épületet csak részlegesen ürítették ki, ide-oda költöztek az osztályok annak érdekében, hogy az önkormányzati munka folyamatos legyen.
Az elkészült ?új? önkormányzati épület valóban azt a látszatot kelti, mintha újonnan épült volna. Mind a minőségbeli, mind az esztétikai elvárásoknak maradéktalanul megfelel, mentes az átépítéseknél előforduló szükségmegoldásoktól. Az építkezés alatt végig magas színvonalú együttműködés történt a beruházó, kivitelező és a tervező között. Ennek is köszönhető, hogy ez év júliusától a város főépítésze vagyok. A bevezetőben említett hat évnek ez méltó lezárása.