Élőépítészet

folytatni a Teremtést - Magyar élő építészet a 20 éves Kós Károly Egyesülés kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

Aszód - 40 férőhelyes bölcsöde

Tervező: Jánosi János

MOTTO:
? A régi ember a gyermeket Isten áldásának tekintette, a hitében a kisgyermek Isten tenyerén él; általa, vele a teremtő és igazító törvény mutatja meg magát. Tudta, hogy az ANYAÖL óvása, az öntudatlanul átélt mindenszeretet, amelyben a dolgok egysége honol, a teremtő televény sötétség csöndje a születésben lármás világosságra vált, s a megszületett gyermek, a ?csillagocska? fáradhatatlanul keresi majd az elveszett paradicsomot, a biztonságot adó ?kinti? Rendet, amelyről ott ?bent? mindent megtudott?
Korai rajzaiban képpel, mesével tudatja, hogy a Teremtő miféle világot ígért neki, miféleképpen lehet része, részese annak, s mivégre született különvalónak; s különvalóként is KEREK EGÉSZNEK?
Első firkáiban jellemző elemként fedezhetjük fel a szálkák, szárak, sugarak verését csakúgy mint körök, karikák gubancát a ?fészket??

(Molnár V. József: Isten tenyerén)

HELYSZíN:
Aszód város központjához közel, de már nyugodt helyen, egy meredek domboldal, egy ?szakadék?, mely részben körül ölelt egy sík területet, egy ?tisztást?.

ÉPÜLET:
A domboldalba benyomva az épület kiszolgáló racionális részei (konyha, raktárak, öltözők, kazán) egyenes vonalvezetéssel-?szálkák, szárak?. A tetejére ?ráfolyik? a hegy, a zöld (zöldtető). Ebből a ?sötétségből? születnek meg az épület íves karjai, melyek körül ölelik a díszudvart, a főbejáratot. Az íves szárnyakban, az ölelő karokban vannak a gyerekek csoportszobái, vizesblokkjai és a csoport bejáratok-?körök, karikák?. Az épület ?szálkái? racionális részei zöldtetőt kaptak, míg íves, ölelő formája magastetős. Az íves, kerekded formák a homlokzatokon is megjelennek, körbe gurguláznak az épületen, így minden nézetből változatos, de az alapgondolatra utaló látványt kapunk. Ez a gondolat végig vonul a belsőn is: a csak részben a terv szerint készült vizes csoportok kialakításánál (íves fapolcok, csíkos csempék) és a csoport szobák hajlított-íves mennyezetén.
Az így formálódott épület remélem felsejtet valamit abból a világból ahonnan jöttünk és amerre remélem tartunk.

Az épület adatai:
Helyszín : Aszód
Megbízó: Polgármesteri Hivatal
Tervezés: Kvadrum Építész Kft. Jánosi János építész 2004-2006
Építész munkatárs: Viator Kft. Szegedi Antal építész
Kivitelezés: Trend Zrt. Budapest 2007-2008
az épület területe: ~780 nm
az épület bekerülési költsége: ~190 millió Ft