Élőépítészet

folytatni a Teremtést - Magyar élő építészet a 20 éves Kós Károly Egyesülés kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

Marosfő - Jóérzés Háza

ÉPÍTÉSZ MŰLEÍRÁST MEGELŐZŐ GONDOLATOK
a
MAROSFŐRE TERVEZETT WELLNESS KÖZPONTHOZ
és
ANNAK MEGVALÓSÍTÓIHOZ, ALKOTÓIHOZ CÍMEZVE

Magyari Gábor és Allender Félix barátaimmal 5 napot töltöttem Erdélyben. Hazafelé jövet meglátogattuk a Bartha József lelkipásztor és felesége által létrehozott árvaházat, amely Wass Albert könyvek kiadásából tartja fenn magát. Az árvaház Holtmaroson van, itt aludtunk. Reggeli után ? mikor elbúcsúztunk házigazdáinktól és 15 drága, kicsi, nehéz sorsú magyar embertől, kaptam búcsúajándékul egy Wass Albert kötetet ? a Funtinelli boszorkányt. Akkor még nem sejtettem, hogy hamarosan Marosfőre jövök, szívesen fogadnak itt is, és társaimmal dolgozhatunk ide.
Következik egy idézet Wass Albert: Funtinelli boszorkány című könyvéből:

?Aztán vannak megint házak, melyekben békesség és öröm tanyázik. Ha megpillant az ember valahol egy ilyen házat, egyszerre úgy érzi, mintha hazaérkezett volna. Otthonszaga van a füstnek, mely belőle fölszáll. Nevet az ablaka, s az ajtaja hívogat. Az ember érzi benne a békét és a meleget, mely mint egy láthatatlan napfény, beragyog mindent maga körül.
Az ilyen ház előtt hamarabb olvad el a hó. Tavasztól őszig virágot terem előtte a rét. Az ilyen ház körül a fák barátságosan lehajolnak, és bemosolyognak az ablakon. Az ilyen ház jóvá szelidíti a benne lakó embert. Nyugalmassá, derűssé, bátorrá teszi. Aki építette, hosszú életű lesz, és még halálában is érzi a napsütötte fenyőtörzsek illatát s az örömet, mely elfogta akkor, midőn a bokrétát először tette föl a tetejébe.
Az ilyen házat jó szellemek őrzik. Farkas messzire elkerüli, jól tejelnek a tehenek, egészséges bárányokat ellenek a juhok. Villám nem sújt a közelébe, zsindelyét nem fogja a tűzhely szikrája. Úgy terem benne a kacagás, mint körülötte a virág. Mint küszöbén a napfény.
Ilyen ház volt az ott, amelyik a Komárnyikon épült.
Ahogy lassan és nyugodalmasan emelkedtek a falak, a jószagú fenyőrönkök közé beépült valami a napsugár melegéből. A nyári égbolt kék tisztaságából. A virágillatból, ami ott lengett a fák alatt, mint egy láthatatlan fátyol. Beépült az örvös galambok békés búgása, a rigófütty, ahogy átívelt a tisztás fölött reggel, a harmat hűvös párája s az a halk, zsongító suhogás, amivel a fák beszélgetnek olykor, ha szellő oson át közöttük, halk mohapapucsban.?

Ez a komárnyiki erdészház persze egy más völgyben van, ma is áll, jártak arra barátaim, látták és érezték benne azt a harmóniát, melyet olyan csodálatosan írt meg Wass Albert.

Mi egy ilyen ház megtervezésére, megépítésére szegődtünk Megbízónkkal, tervező társaimmal, építő társaimmal.
Reméljük sikerülni fog!

Hayde Tibor Ervin

ERDÉLY ? MAROSFŐ
?A JÓ ÉRZÉS HÁZA?
ÉLMÉNYFÜRDŐ ÉPÜLET

Megbízó:

SC Transilvania IZ.M.SRL 4100 Csíkszereda, Kőrösi Csoma Sándor u. 3/C/4.
Sándor Gábor Elnök Úr

A tervezésben részt vevők névsora:

Építész vezető tervező: Hayde Tibor Ervin
Építész munkatárs: Nagy Sándor
Statikus vezető tervező: Hertelendyné Bozó Mária
Statikus munkatársak: Pénzes Zoltán
Sáfár Attila
Vízgépész vezető tervező: Nyeste Zoltán
Gépész vezető tervező: ? Földes László
Elektromos vezető tervező: Tóth Zoltán
Geotermikus energiafelhasználás tervezője: Fodor Zoltán

Kivitelező: Impex Aurora
530150 Csíkszereda, Kossuth Lajos u. 31.
Balázs ? Bécsi József
Ügyvezető Igazgató Úr