Élőépítészet

folytatni a Teremtést - Magyar élő építészet a 20 éves Kós Károly Egyesülés kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

Bp. XX. ker. - Német Nemzetiségi többcélú Tornacsarnok

Tervező: Beöthy Mária

A ?genius loci? - hely szelleme - hatása
új épülettervezések esetében:

Bp. XX. Német Nemzetiségi Iskola Tornacsarnok - Közösségi Ház (1997-2000)
A feladat a XX. kerületben a csepeli Átjáró Híd mellett az 1950-es években épült iskolaépülethez csatlakozóan egy többcélú, minden igényt kielégítő tornacsarnok volt. A csarnok-épület háromszintes nyaktaggal csatlakozik a meglévő épülethez, mely biztosítja, hogy a különböző funkciók ne keveredjenek.
Az iskola a tornatermet közösségi házként is hasznosítja, ezért igényesebb, átrendezhető technológiai megoldás vált szükségessé. A mozgatható tornafelszerelések átrendezése után - szcenikai megoldásokkal - a belső tér nézőtérré és színpaddá alakítható.
A csarnok látható áthidaló szerkezete íves, három csuklós, ragasztott fatartó áthidaló, faszelemenekkel összekötve. Anyaghasználat: a külső - belső falfelültek egységes sárgaszínű téglaburkolatúak terrakotta díszítő sávokkal, a látszó faszerkezetek fenyő zöld színűek, a belsődonga felület lécburkolata natúr színű.
A donga faszerkezet fedése szürke színű kettős pikkely palafedés.
Az épület szellemisége a befogadás, a találkozás, az ember központúság, mely igényt a külső kert kapcsolat és a belső tér együtthatása biztosítja a nagy üvegfalas megnyitásokkal, természetes anyaghasználattal. Még a végzett diákok is nagyszámban rendszeresen visszajárnak ide, találkozni, sportolni és művelődni.