Élőépítészet

folytatni a Teremtést - Magyar élő építészet a 20 éves Kós Károly Egyesülés kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

Nagykovácsi - családi ház

Hagyományokból merítve
Nagykovácsi családi ház

A teleknek volt egy különleges adottsága, hogy az előkert felöli részén sok nagy fa állt. Alapvető szempont volt, hogy egyet sem vágjunk ki közülük. Inkább hátrébb húztuk az épületet is, csakhogy ez a ligetes jelleg megmaradjon. A telepítésnél még figyelembe vettük a hátsókert északnyugati nyitottságát is. Ez ellen a domborzati viszonyok adta lehetőségek kihasználásával és alakításával védekeztünk. A ház északi sarkát földbe süllyesztettük, így a nappali teraszát kráter-szerűen mélyítettük a terepbe. Ennek meredek oldala sziklakertként készült el. A kráter íves sziklafala, mint a terep egy fontos eleme áthatol a házon, majd újból a szabadba kifutva az étkező teraszaként fejeződik be. Ezáltal szervezi a különféle tereket. Az étkezőt a nappalitól elválasztja, míg ezeket saját teraszaival - a nagy üvegfelületek segítségével - összeköti.
A ház tömegformálásában az egyszerűségre törekedve, és a népi hagyományokra építve az oromfalas magyar parasztház arányaiból, formavilágából indul ki. Anyaghasználatában a bontott tégla, a hódfarkú cserép, a fa nyílászárók, a faszerkezetek, a terméskő, és az épületen kívül a föld, és a megtartott ?öregecske? fák a meghatározók. A ház térszervezésében, formavilágában, és anyaghasználatában egyaránt kíván meríteni a múlt hagyományaiból, rábízni magát a táj és környezet szervező erejére, valamint korunk megkerülhetetlen elvárásaihoz ? de nem múló divatjaihoz, trendjeihez, stílusaihoz - alkalmazkodni.
Természetesen mindezek a megbízó igényeinek alapos feltárása, átbeszélése nélkül nem valósulhatnak meg. Külön öröm a tervező számára az, amikor - mint jelen esetben is - a megbízó tevőlegesen részt vállal az építésben. Ez, a jó kapcsolatot csak tovább mélyíti.

Engelmann Tamás
Építész